~Bersihkan hati ~


Agak lama... terbiar sepi tanpa sebarang post. Dihimpit kesibukan maka saya hanya sekadar membuka blog sendiri sekali sekala. Esok lusa, masih dengan agenda dan acara yang tersendiri. Alhamdulillah, hari ini Allah beri kekuatan, beri masa untuk sedikit perkongsian. InsyaAllah.


Berdebar menunggu lusa... hari pembentangan tesis saya.


Tajuk: Pendidikan Alam Sekitar daripada perspektif Islam dengan merujuk kepada bab Thaharah

Masa: 2.15 petang
Tempat: BSJ


Mohon-mohon, ditembakkan doa untuk saya. Juga kawan-kawan saya. Walaupun sebenarnya saya adalah di antara kumpulan terakhir untuk perbentangan. Doa moga dipermudahkan.


Kali ini, sedikit perkongsian mengenai hati. Apa itu hati? Anda boleh baca di post-post yang lepas. Enam perkara. Bagaimana mahu membersihkan hati. Mengapa perlu kita membersihkan hati? Dalam konteks seorang pelajar, hati perlu bersih kerana ilmu Allah tidak akan mudah memasuki hati yang kotor. Segala yang kita belajar... semuanya ilmu hak milik Al-A'lim. Hatta jikalau dibuat perbandingan, ilmu manusia ini hanyalah sekadar setitis air yang jatuh dari celupan laut yang luas. Subhanallah.

1)Duduk dalam majlis ilmu
- Carilah dan duduklah di mana-mana majlis ilmu. Majlis yang mengingatkan kita kepada ALLAH.

2)Banyakkan berzikir dan bertasbih
-Setiap pagi 100 kali dan petang 100 kali

3)Banyakkan berselawat
-100 kali setiap hari

4)Beristiqfar siang dan malam

5)Banyakkan bersedekah

6)Bacalah surah Al-Ikhlas 10 kali setiap pagi.


Mungkin kita melihat kesukaran dalam perlaksanaan cara tersebut. Namun, memetik kata Ustaz Khairul dalam kuliah tafsir;


"kita perlu cari kekuatan dalam diri kita."Kekuatan apa? Kekuatan rohani. Niat, tulus ikhlas untuk sentiasa mempertingkatkan diri. Mempertingkatkan ibadah.Ia perlu mujahadah. Mujahadah menentang hawa nafsu. Menentang hawa nafsu bermakna menentang diri sendiri. Sakit, pedih dan tersiksa tapi itulah pengorbanan. Ah bukan... ia sebenarnya JIHAD.


InsyaAllah, kita mampu lakukan. Sekadar itu... sedikit dari saya mudah-mudahan bermanfaat.(^_^)

.......................................

0 comments:

Post a Comment